The time is NOW

Een kijkje achter de schermen bij Not Only White; een interview met Marike Andeweg

Not Only White is een Nederlands design label. Oprichtster en ontwerpster Marike Andeweg heeft de afgelopen jaren al vele Design prijzen gewonnen vanwege haar vernieuwende vormgeving en innovatief gebruik van wit Himacs solid surface materiaal. Met bijzondere combinaties en door Himacs in kleur aan te bieden gaat Not Only White verder dan wit alleen...

De succesvolle ontwerpster is hoogzwanger wanneer ik haar interview en een kijkje mag nemen achter de schermen bij de productfotografie van haar nieuwe collectie. Ze is druk in de weer met het sturen van alle werkzaamheden op locatie. Ondertussen maakt ze tijd om mijn vragen te beantwoorden. Lees hieronder het interview met deze charmante onderneemster die met haar nieuwe collectie weer spijkers met koppen slaat!

IMG_6271.png

Kun je ons wat vertellen over de nieuwe collectie? Er zijn twee nieuwe baden opgenomen in de collectie; de Loop is een ovaalvormig bad en de Axis een rechthoekig bad met een afgeronde binnenkant. Dit zijn de twee masterpieces en tevens ook de eerste Not Only White baden! Voor een vrijstaande optie kunnen de kranen worden gemonteerd op de nieuwe badpilaar. Deze is er in verschillende uitvoeringen, met zijvakjes en trays. Je creëert hiermee als het ware een wandje waar je ook een kleur accent mee kunt toevoegen. Met de nieuwe accessoires kun je kleur aanbrengen in je badkamer die weer makkelijk te vervangen is. Dus zonder grote ingrepen kun je spelen met kleuren en elementen. Onder deze accessoires vallen de kleine open kastjes die verschillen van vorm en kleur. Hiermee kun je composities maken naar eigen gebruik en wens. Ook is er een herontwerp van de typische Hollandse letterbak gemaakt, een jeugdsentiment voor mij. De letterbak is een open kastje die als berging dient. Tegenwoordig zijn onze potjes en flesjes zo mooi, die hoeven niet achter gesloten deurtjes! Daarom heeft dit kastje een speciaal plankje voor je favoriete parfumflesje.

‘De producten zijn esthetisch gezien echte eye catchers, tegelijk integreren ze moeiteloos met hun omgeving’ een goede omschrijving voor Not Only White.  Hoe zou je Not Only White op dit moment nog meer kunnen omschrijven? Met NOW willen we een product aanbieden waar de klant zelf nog wat mee kan. We bieden met ons maatwerk een stukje flexibiliteit want iedereen is anders en heeft andere wensen. Ook staat NOW voor tijdloze minimalistische ontwerpen; begrijpbare vormentaal met een designwaarde.

Hoe zien we Marike Andeweg terug in Not Only White? NOW is een weerspiegeling van mij. Mijn persoonlijke ontwikkelingen, ervaringen en voorgaande kennis worden gebundeld in NOW. Daarbij zie je ook mijn persoonlijke touch terug in bijvoorbeeld de verschillende kleurtjes en elementen. Er zit altijd een verhaal achter de ontwerpen, mijn verhaal.

IMG_6250.png
IMG_6307.png

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Vooral door het praten met mijn klanten. Uit deze gesprekken, opmerkingen en opbouwende kritiek haal ik inspiratie voor mijn volgende ontwerpen. Soms kan ik ook door de mode geïnspireerd raken. Zoals de fluor kleurtjes die we veel terug zien in de mode, die heb ik toegepast in de Air kast. De ontwerper John Pawson kan mij ook nog steeds inspireren met zijn minimalistische ontwerpen. Zo simpel en eenvoudig. Het ontwerp hoeft niet de aandacht te trekken in de ruimte.  En het feit dat ik een vrouwelijke ontwerpster ben is ook een enorme drive! Steeds meer vrouwen spelen een belangrijke rol in de design wereld waar nog voornamelijk mannen de hoofdrol innemen.

Je hebt met Not Only White al meerdere design prijzen in de wacht gesleept. Wat is de volgende stap? Ik zou in de toekomst meer willen samenwerken met andere merken en ontwerpers. Mijn samenwerking met Design On Stock, waar ik een bank voor ontwierp, was een erg leuk en leerzaam project. Ik leer daar op zakelijk vlak veel van en het is interessant om te zien hoe ontwerpers steeds weer met vernieuwingen komen. Ik wil me als ontwerpster neerzetten en probeer mezelf zoveel mogelijk te ontwikkelen.

Verder streef ik een stabiele groei van NOW na. Met kleine gefaseerde stapjes kom je uiteindelijk het verste. Nu heb ik bijvoorbeeld alweer twee baden aan de collectie toegevoegd, daar ben ik trots op.

‘Wees een onderdeel van de beleving’ is wat je met je label wilt creëren: Voor mij is het belangrijk dat iemand blij wordt van mijn ontwerp. Dat gevoel dat wanneer je naar een product kijkt en denkt: ja dit klopt! Het moet een streling zijn voor het oog en je moet er happy van worden! Dan beleef je het product. Je brengt immers veel tijd door in de badkamer dus daar moet je blij van worden.

Prijs/kwaliteit: Een sterke eigenschap is de prijs/kwaliteit verhouding. NOW is geen mainstream product, maar is wel bereikbaar voor veel mensen. We rekenen geen extra kosten voor maatwerk omdat we begrijpen dat iedereen andere wensen heeft.

IMG_6225.png
IMG_6290.png
IMG_6308.png

Tip van Marike! Ben je van plan je badkamer te vernieuwen? Kijk dan heel goed naar hoe je de badkamer gebruikt. Richt je badkamer in op je basisbehoeftes. Laat je goed adviseren door de detaillisten, ze hebben zoveel ervaring en kunnen je goed helpen. Wees niet bang voor een luxe uitstraling en de prijzen. Je kunt creatieve combinaties maken om alsnog die luxe hotel uitstraling te krijgen! Maak grote gebaren en maak gebruik slimme combinaties om het geheel bereikbaar te maken.

Baden Baden Interior staat in de maanden maart en april in het teken van Not Only White. Zij tonen een overzicht van de collectie en trakteren op een gratis ontwerp. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website www.badenbaden.nl

Tot slot: De producten van NOW zijn inmiddels ook toegepast in grote projecten, waaronder de Golf Club The International te Amsterdam die werd ingericht door Piet Boon, en o.a. in de Amsterdam Arena. Daarbij is ze momenteel bezig met een hotelproject. We zullen nog veel van Marike Andeweg en haar label Not Only White gaan horen. We wensen je heel veel succes Marike! Inspiratie en informatie vind je op de website www.notonlywhite.com.

221.jpg
Loop bath_02.jpg
Noon_FNN03_01.jpg