Een kijkje achter de schermen bij Skull Art

De eerste keer dat ik een schedel van Skull Art zag wist ik meteen dat het een knap staaltje werk was; gemetalliseerd, gegraveerd en ingelegd met stenen en leer zijn dit wel heel unieke en luxueuze schedels. Mijn bezoek aan het atelier van de art director van Skull Art, Mart Krijger, was meer dan bijzonder. Ik had een aantal van zijn schedels al gezien in de showroom van Baden Baden Interior. Maar om de schedels in de maak te zien door kunstenaren Mart en zijn vrouw Magda was zeer indrukwekkend. Ik raakte in de ban van het secure handwerk, de mooie materialen en door het verhaal van Mart. Ik hoop jullie aan de hand van mijn verslag mee te kunnen nemen op het avontuur dat ik die dag beleefde en een beeld te kunnen schetsen van het prachtige werk van Skull Art.

DSC_4617 copy-1.jpg

Mart heeft veel gereisd voor zijn werk bij het CBI, Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden. Hij gaf onder andere workshops ‘sieraden ontwerpen’ in maarliefst 40 ontwikkelingslanden! Je kunt je voorstellen hoeveel inspiratie en materialenkennis hij heeft opgedaan in deze periode. Hij begon in Nederland een kralen groothandel die tot de dag van vandaag een brede collectie aan kralen en stenen aanbiedt. Echter brak ook in deze branche een moeilijke tijd aan. Zo’n 2,5 jaar geleden maakte Mart een schedel op maat voor een klant, en sindsdien is het balletje gaan rollen. En dat  balletje rolt nu wereldwijd! Van Amsterdam tot Dubai. De unieke schedels worden uit alle delen van de wereld besteld en dat komt omdat ze zo bijzonder mooi zijn.

- Waar halen jullie je inspiratie vandaan? 

Onze inspiratie halen wij uit onze reizen en jarenlange werkervaring in de kralen en stenen branche. We hebben inmiddels talloze materialen en bewerkingstechnieken tot onze beschikking, we kunnen eindeloos blijven variëren. Wij blijven steeds ontwikkelen en verbeteren, dat is onze kracht.

zucco.jpg
Lovisna.jpg

- Hoe worden de schedels gemaakt? 

We gebruiken voornamelijk buffelschedels uit Afrika, Indonesië en Thailand. De buffelschedels blijven over nadat het vlees, leer en hoorn is gebruikt voor verschillende doeleinden. De schedel is een restmateriaal waar geen dierenleed aan te pas komt. De schedels worden eerst gegraveerd met de mooiste patronen die wij zelf tekenen. Vervolgens worden ze hier in Nederland gecoat met een fx materiaal, een chroom achtig materiaal. Dat kan in verschillende kleuren (denk aan goud, rose goud, turkoois) en in verschillende uitvoeringen (glans, antiek, geoxideerd). Daarna worden de schedels beplakt met verschillende leersoorten met bijzondere texturen zoals roggeleer, zeeslang en honingraat leer. De volgende stap, het inleggen van Swarovski of halfedelstenen, vergt veel geduld. Soms gaan er wel duizenden stenen in een exemplaar! Tot slot worden de hoornen gegraveerd of ingelegd met zilver. We zijn soms wel 3 weken (!) bezig met een schedel. We werken voornamelijk vanuit onze eigen creativiteit maar het is mogelijk om bij Skull Art een op maat gemaakte schedel te bestellen.

 

IMG_0530.jpg
IMG_0502.jpg

- Waar worden de schedels toegepast? 

De schedels worden in verschillende (interieur) projecten toegepast. Ze dienen voornamelijk als decoratieve accessoire aan een wand of ze kunnen op een standaard in verschillende hoogtes worden geplaatst. Maar denk ook aan een tafel of koffietafel waar een schedel mooi op kan worden neergelegd. Daarom zijn wij blij met een partner als Baden Baden Interior waar de schedels in smaakvolle interieursettings goed tot hun recht komen.

Wat Skull Art zo bijzonder maakt is hun originaliteit,  materiaalgebruik en het bijbehorende productieproces. Zij zijn het eerste bedrijf dat zulke bewerkelijke en luxueuze schedels produceert. Mart verteld dat hun materialenkennis ontzettend groot is door de velen reizen die hij maakte, zijn loopbaan in de kralen en het onderzoek en experiment dat hij doet met verschillende materialen. Zo past hij het nieuwe fx materiaal toe op de schedels en weet hij leer met honingraat structuur in de mooiste kleuren te verven. Je kunt het zo gek niet bedenken of  Mart heeft het materiaal al een keer gebruikt, denk aan kokos, schelp, zijde, japans glas, eierschaal, boomschors, Swarovski, half edelstenen, epoxy, hout, leer etc. Door deze verscheidenheid aan materialen en kleuren werken Mart en Magda nu ook aan een tweede product; Art Panels. Dit zijn panelen opgebouwd uit een mozaïek van honderden soms duizenden blokjes van 30x30 mm of 60x60 mm. Ieder blokje bestaat uit een stukje materiaal met een bijzondere afwerking. Deze panelen kunnen worden opgehangen als kunstwerk op zich, maar ze kunnen ook worden toegepast in bijvoorbeeld een bedframe, tafel, badkamerwand of boven de open haard.

IMG_0496.jpg
GFM-maling Dubai 05-2013_22.jpg
skulls.jpg

Door mijn bezoek aan Mart heb ik kunnen zien hoe de schedels tot stand komen en dat maakt ze nog mooier. Ook als interieurontwerpster ben ik zeer geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden die er zijn met Skull Art en de Art Panels. Meer informatie kun je vinden op www.skull-art.nl en www.gfm-decorations.nl. Een aantal prachtige en one of a kind schedels zijn te bewonderen en te koop bij Baden Baden Interior, www.badenbaden.nl.